Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

4 tips til enkle kostholdsendringer alle kan klare

Har du et ønske om å gjøre endringer i kostholdet ditt, men vet ikke helt hvor du skal starte? Da kan det hende disse tipsene hjelper deg i gang.

VegMe vegetarlasagne

 

1. Velg oftere vegetarisk

Vegetartrenden vokser, og Norge er intet unntak. Dette er gode nyheter for miljøet, fordi en vegetarrett har i gjennomsnitt halvparten av klimapåvirkningen som en kjøttrett. Det utgjør derfor en stor forskjell å spise vegetarisk en eller flere ganger i uken.

VegMe gjør det enklere for deg å velge oftere plantebasert med våre smaksrike vegetarprodukter. Det betyr at du fortsatt kan spise favorittrettene dine – men med VegMe i stedet. Du trenger heller ikke være redd for at du ikke får i deg nok proteiner hvis du spiser mindre kjøtt, det finnes nemlig flust av proteiner fra planteriket også.

Oppskriftstips: Tomatsuppe med vegetarpølser er perfekt på en mandag

Disse VegMe-produktene er proteinrike: Vegoboller, Vegodeig, Burger av erter og quinoa, BBQ-burger og Pulled marinert

Disse VegMe-produktene er kilde til protein: Chorizo, Wienerkorv, Thaigryte

 

2. Spis mer belgvekster

Vi blir oppfordret til å bruke mer belgvekster, og det er gode grunner til det.

I VegMe-produktene kan du finne erter, soya og sorte bønner. Disse tre belgvekstene er alle kilder til viktige næringsstoffer som kostfiber og protein.

VegMe-burger med erter og quinoa

Protein er et energigivende næringsstoff som bidrar til å bygge og bevare muskler og til å opprettholde benbygningen. Er du glad i plantebasert mat er det derfor smart å bruke belgvekster daglig til å fylle opp med proteiner, kostfiber og ulike vitaminer og mineraler.

Oppskriftstips: Lag erter- og quinoaburger med rødbetehummus

Visste du at:

  • Erter er rike på protein, fiber, folat og tiamin og en kilde til C-vitamin.
  • Soyabønner er en kilde til fiber, protein, jern, kalium, magnesium, kopper og fosfor.
  • Sorte bønner er rike på protein, fiber og en kilde til jern.

Andre belgvekster du kan fylle tallerken med er kikerter og linser i for eksempel salater, gryter eller supper.

3. Spis mer kornbasert mat

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise grovere kornprodukter. Samtidig som kostfiberet i kornet er noe som gjør at det grove kornet er sunnere enn fint korn, inneholder også fullkorn mer av næringsstoffer som jern, folat og selen. Kostrådene som omhandler grove kornprodukter er basert på forskning som viser at det er en sammenheng mellom å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og å få redusert risiko for en rekke vanlige sykdommer.

Bruk brødskalaen aktivt og velg de groveste variantene, enten du spiser brød eller knekkebrød. Bruker du frokostblanding bør du velge dem som er merket med nøkkelhull.

Bytt gjerne ut hvit pasta med fullkornspasta og kjøttdeig med vegodeig.

Oppskriftstips: Kombiner vegoboller med fullkornspasta for en litt sunnere hverdagsmiddag

4. Spis opp maten din

Om dette er en kostholdsendring eller ikke, kan sikkert diskuteres. Kanskje vi heller skal kalle det en bevisstgjøring? Faktumet er iallfall at vi hvert år kaster nesten 400 000 tonn med spiselig mat i Norge, og nesten 60 prosent av dette kommer fra husholdningene, ifølge Matvett.no.

Unødvendig matsvinn er uheldig både for lommeboken og miljøet, og frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av. Ofte fordi vi kjøper det inn til én middagsrett eller et måltid, og glemmer å bruke opp restene. Planlegg gjerne innkjøp til flere middager samtidig, og utfordre deg selv til å bruke opp innholdet i grønnsaksskuffen hver uke. Ifølge Den nasjonale folkehelseundersøkelsen 2020 rapporterer 58 prosent av nordmenn over 18 år at de i løpet av de tre siste årene har redusert sitt matsvinn for å få et mer bærekraftig kosthold.

Oppskriftstips: Pitapizza er en perfekt måte å bruke opp middagsrester på