Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Oppskrifter og tips til jul

Lag den beste julematen

Hvordan koke mandelpoteter til jul? Kan surkål og rødkål lages fra bunnen av? Her får du tips og oppskrifter som sikrer smaksrik julemat.

Slik koker du julepotetene

Poteter kommer i mange former og fasonger, men tre ting skiller dem fra hverandre: Er de melne, kokefaste eller mandelpoteter? De tre variantene har nemlig ulik smak og konsistens. Koketiden varierer også, men mandelpotetene skiller seg mest ut. 

Sorter: Amandine, Asterix, Beate og Folva.

  1. Vask eller skrell potetene.
  2. Legg dem i kokende, lettsaltet vann. Du kan også bruke en dampkjele eller en rist.
  3. Små poteter kokes i 20-30 minutter, mens store poteter må koke i 30-40 minutter. Du kan dele store poteter i to, for å minske koketiden. 
  4. Når du stikker i potetene, med en spiss og tynn kniv, skal de fremdeles være faste. 
  5. La potetene hvile litt før servering. Slik kommer konsistensen og smaken best frem.

Sorter: Mandelpotet og Fjellmandel

  1. Små mandelpoteter kokes i 5-10 minutter, mens store må koke i 7-10 minutter. 
  2. Skrell potetene og legg dem i en kjele med kokende vann. Ha også litt salt i vannet. 
  3. Straks potetene koker reduseres varmen, slik at vannet så vidt småkoker
  4. La potetene koke videre i 5 minutter, avhengig av størrelse
  5. Tøm vannet fra kjelen. Legg i et tørt kjøkkenhåndkle eller et stykke kjøkkenpapir, og la potetene stå varmt i 10 minutter. Husk å ha på lokk. Slik kommer smak og konsistens best frem.

Sorter: Ringerikspotet, Gulløye, Kerrs Pink og Pimpernel

  1. Kokes i 15-20 minutter
  2. Straks potetene er ferdig kokte, kan vannet tømmes ut av kjelen.
  3. Legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir, og la potetene stå varmt i ti minutter. Husk å ha på lokk. Slik kommer konsistens og smak best frem. 
  4. Papir eller klede bidrar til å binde fuktighet, sånn at potetene fremstår som tørre og melne. 

Lag dine egne julegaver

Tips

Velg en passende gryte, slik at potetene beveger seg minst mulig i kjelen. Det vil gjøre det mindre sannsynlig at potetene sprekker under kokingen, og det er spesielt viktig for melne poteter og mandelpoteter.

Oppskriftsliste - Potet

Rosenkål på nye måter

Smørdampet, strimlet eller stekt - den grønne, lille knollen har aldri smakt bedre. Sveip for spennende oppskrifter.

Oppskrifter med julens rester

Slik bruker du opp restene

Slik sparer du tid i julen

Visste du at det finnes ferdiglaget juletilbehør? Fløtegratinerte poteter, mandelpoteter, kålrotstappe og ertestuing kan kjøpes fiks ferdig, og trenger kun noen minutters oppvarming. Husk at det er lov å være snill mot seg selv, spesielt i julen! 

Prikken over i-en

Gjør julemåltidet uforglemmelig og helt komplett, med en søt og fristende dessert!

Oppskriftsliste - Dessert