8 om dagen
Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
Helsedirektoratets kostråd beskriver hva du bør spise for å holde deg sunn og frisk. Et av rådene er å inkludere frukt, bær eller grønnsaker til alle måltider, gjerne også som mellommåltid. Det anbefales å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag, med variasjon mellom ulike typer frukt, bær og grønnsaker.
Start dagen med en god frokost
Hvorfor spise «8 om dagen»?
Det er mange fordeler ved å ha et kosthold med mye frukt og grønt:
Forbedret fordøyelse: Fiber i frukt og grønnsaker fremmer god tarmhelse
Vektkontroll: De fleste typer frukt og grønnsaker har lavt kaloriinnhold, men er høye i fiber og vann, noe som bidrar til en god følelse av metthet.
Næringsinntak: Frukt og grønt tilbyr en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter som er essensielle for kroppens funksjon.
Ifølge helsemyndighetene forebygger også frukt, bær og grønnsaker livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse kreftformer.
3 tips for «8 om dagen»
Ta måltid for måltid: Spis jevnt og trutt gjennom dagen – da blir det enklere.
Snacking: Velg frukt og grønt som mellommåltider og snacks.
Planlegg måltidene: Legg en plan for hva du skal spise, hvordan du skal inkludere frukt og grønt og sørg for at du har råvarene du trenger.
Hvor mye er egentlig «1» om dagen?
«1» om dagen tilsvarer 100 gram for voksne. For barn regner vi omtrent en håndfull av barnets egen hender. Dersom du synes 100 gram er vanskelig å forholde seg til, kan du tenke følgende:
- En middels stor frukt eller grønnsak (et eple, en banan eller en gulrot)
- En halv kopp med grønnsaker, bær eller frukt
- En hel kopp med grønne bladgrønnsaker
- Ett lite glass med juice eller smoothie