5 ting du ikke visste om padron
Padron-paprika er nytt her til lands og mange er nysgjerrige på den lille grønnsaken – les videre og lær noe nytt om den spanske tapasfavoritten.
Derfor er padron så populær
For kort tid siden hadde de færreste hørt om padron-paprikaen. Nå har den tatt landet vårt med storm og nytes både som snacks, middagstilbehør og som topping i fredagstacoen. En av de største grunnene til at padron har blitt så populær, utenom smaken, er at den er veldig rask å tilberede. Den stekes hel, og er klar på kun et par minutter – det er en utrolig enkel grønnsak å ha med å gjøre. Det er i tillegg en liten matopplevelse i seg selv å sette padron-paprika på bordet. 1 av 10 er litt sterkere enn de andre, noe som gjør padron-spisingen til en spennende affære. Dette har vært med på å gjøre padron-paprikaen til en kjærkommen gjest på middagsbordet.
1. Man vet ikke helt hvorfor de blir sterke
Noe som er spennende (og kanskje skummelt) med å spise padron-paprika, er at en av ti padron er sterkere enn de andre. Hvorfor padron-paprikaene faktisk blir sterke er det ingen som vet helt med sikkerhet, men det antas at det har noe med vekstforholdene å gjøre. Capsaicin, som er den sterke komponenten i padron-paprika, oppstår enklere i varme og tørre forhold, noe som kan bety at padron-paprika som får mye sollys kan bli sterkere. Mengden capsaicin varierer fra plante til plante og andre miljømessige stressfaktorer som vær, vind og uregelmessig vanning kan også spille en rolle.
2. Og ingen kan forutsi hvilke padron som er sterke
Det finnes ingen visuelle tegn som avslører hvorvidt en padron er sterk eller ikke. Det finnes mange teorier om hvilke som blir sterke – mange tror at de minste padron-paprikaene eller de som har hengt lengst på busken er de sterkeste, men dette stemmer ikke. Ingen, hverken erfarne bønder eller mesterkokker kan se på en padron om den er sterk eller ikke.
3. Noen padron-paprika får brune frø
Padron-paprika, i likhet med mange andre grønnsaker, er sensitive for både vær og vind i vekstperioden. Noen ganger kan man derfor få padron-paprikaer med brune frø og membran, noe som oppstår når det er for høye temperaturer under vekstprosessen. Brune frø og membran har ingen praktisk konsekvens for frøene eller grønnsaken i seg selv – det er både smakløst og helt ufarlig.
Fun fact
Hvert år, på den første lørdagen i august, feirer man padron-paprikaen med en festival i Herbón. Festivalen har blitt feiret siden 1978, og er en av de største turistattraksjonene i Galicia i Spania. Under festivalen spiser man store mengder med padron og det blir avholdt kokkekonkurranser med den lille grønnsaken i sentrum.
4. Angivelig først dyrket i Europa av munker
I følge den lokale legenden, var det først spanske munker som tok med seg padron-paprika fra Sør-Amerika til Spania på 1500-tallet. Der ble de angivelig dyrket i vegger i klosterhagene i landsbyen Herbón, som ligger en halvtimes gåtur unna Padrón. Padrón-paprikaene ble populære og dyrkingen av de små grønnsakene ble mer utbredt med årene.
5. Padron har flere dobbeltgjengere
Padron-paprika er enda litt ukjent her til lands, og det hjelper det heller ikke at den har flere dobbeltgjengere i grønnsaksverdenen som den ofte forveksles med. Både jalapeño, grønn chili og den asiatiske shishito-chilien ligner nemlig på padron-paprikaen. Alle variantene er grønne, små og avlange, noe som kan gjøre det ekstra vanskelig i butikken. Jalapeño og grønn chili er sterkere enn padron, mens shishito er en mildere variant, men som har mange av de samme karakteristikkene som padron. Det er nemlig slik at en av ti shishito er sterke, akkurat som padron. Shishito er likevel betraktelig mildere – en sterk shishito ligger på ca. 50 og 200 SHU, mens padron ligger på mellom 500 og 2500 SHU.
Hvor får du kjøpt padron fra Season?
Padron-paprika fra Season får du kjøpt hos MENY, SPAR, Nærbutikken, CC Mat, Jacobs og KIWI.