Discovery
Dette er en ganske ny eplesort i Norge. Discovery er middels store, runde og skinnende røde. Smaken er syrlig og god!
Bruk
Nyt eplet som det er, eller i salat, juice, mos og grøt. Prøv også å servere Discovery til ost og kjeks.
Smak
Smaken er syrlig og aromatisk.
Tilberedning
Skyll eplet, og del det i passende biter eller båter. Kjernehuset brukes ikke. Drypp gjerne noen dråper sitronsaft over eplebitene, så misfarges de ikke så lett. Skal du varmebehandle epler, bør du heller velge en annen sort. Til varmebehandling anbefaler vi for eksempel aroma, granny smith, gravenstein eller summerred.
Oppbevaring
Epler oppbevares lengst i kjøleskap, men smaken kommer best frem når eplene er romtempererte. Epler har forholdsvis lang holdbarhet, og holder seg godt på fruktfatet.
Næringsinnhold
Discoveryeplet er rikt på kostfiber. Husk å spise skallet, for mye av fibret befinner seg der.
Ernæring Verdi
Energi kJ 207 kJ
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Energi kcal 49 kcal
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Fett 0,2 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.
Hvorav mettede fettsyrer 0 g
Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.
Karbohydrater 10,6 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.
Hvorav sukkerarter 10,5 g
Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.
Kostfiber 2 g
Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.
Protein 0,3 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.
Salt 0 g
Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!
Sesong
Norsk sesong: august, september, oktober, november
Samlet sesong: Den norske sesongen er fra september til oktober.
Her dyrker vi
Anders Djønne
Anders Grøneng
Anette Pukerud
Arild Slinde
Arne Bleie
Arne Kjerpeseth
Arne Kvalen
Asbjørn Børsheim og Torbjørg Austrud
Asbjørn Haukvik Pedersen
Astrid Børsheim
Atle Skåden
Atle Velure
Ban Bai Tong og Sae-Lao Wirawat
Bent Sollid
Birge E. Velure
Bjarne Soldal
Bjarne Ødegaard
Bjarte Hopland
Bjørg Kristine Bøyum
Bleie gård
Bodil Hallanger og Oddbjørn Djønne
Bård Fleten
Dag Hesthamar
Dag Prestegard
Daniel Arnestad Dyrnes
Djupvik, Lasse
Egil Gustavson
Egil Haugen
Einar Terje Rake
Eirik Førde
Eirik H. Hamre
Eivind Rake
Ellen Nordtun
Elvheim gård
Erik Petter Hægstad
Esben Aga
Flatland, Jan
Geir Helge Slinde
Geir Henning Spilde
Gjermund og Karin Valland
Grenske Søndre Nes AS
Grete Hamre og Ove Eliassen
Grethe og Peder Lysrud
Gunnar E. Kaland
Gunnar Hamre
Gunnar Li
Gunnar Aaland
Gunnar-Atle Vereide
Gunvor Lidal og Roar Sandnes
Haldor Tuvin
Hallvard Langesæter
Hallvard Aasdalen
Halvor Moen
Hans Edvard Fuglerud
Hans Haukås
Hans og Gro Uglenes
Hanto-Haugse - Eple og Eventyr
Harald Nornes
Hege Klakegg
Helge Fimreite
Hilde Aga
Hjeltnes Børsheim Gartnarskule
Ingunn Kråkevik
Ingunn og Otto van Etten
Ingvill Njøs
Ivar A. Slinde
Ivar og Margrete Husum
Jan Reidar Njøs
Jan Reidar Tokheim
Jan Steinar Roset
Jan Tjosås
Jardar Myster
Jarl Olav Rugtveit
Jarle Haustveit
Jenny Merete Ylvisåker Mo
Jens E. Ølmheim
Jens Fimreite
Jermund Ølmheim
Johan Fredrik Bjerknes
Jon Digranes
Jon Hesthag
Jon og Gro Irene Berle
Jon Reiseter
Jon-Eirik Fonneland
Jostein Ulgenes
Jostein Ølnes
Jørgen K. Lekve
Jørn Gunnar og Charlotte Frøyland
Jørund Kvestad
Jørund Olav Grønsnes
Kari Lillian Bentås
Karin Vikane
Karl Ingvald Sørhaug
Karl Ove Loen
Kjetil og Tora Lerfall
Knut Byrkjenes Hauso
Knut Djønne
Knut Eilert Sørnes
Kristian Terjesen
Kåre Johan Rutlin
Kåre Strand
![](/contentassets/0d7d6c1b0f5049bcbe0d03281fb77484/fe4c10c1e1c6427d82b8e272752d0c622.jpg?width=200&height=200&mode=crop)