Planlagt norsk produksjon
Gartnerhallen og BAMA har en felles plan for å øke produksjonen og omsetningsverdien av norsk frukt og grønt.
Verdikjeden planlegger produksjonen for påfølgende sommer høsten året før. BAMA og kundene melder sine behov, hver enkelt produsent melder sine ønsker gjennom Gartnerhallen, som tildeler produksjonsplaner på ukenivå.
I vår bransje kan vi planlegge godt, og likevel ikke vite hva slags avlinger vi får fra år til år. Det kan variere med så mye som 40 prosent mer eller mindre enn planlagt, avhengig av produkt.
Når produsenter står i situasjoner med overproduksjon og det er mer av en grønnsak enn markedsbehovet tilsier, jobber vi sammen om aktiviteter, markedsføring og økt eksponering for å selge mest mulig av avlingen.
Mange av grønnsakene er imidlertid ikke egnet for lagring og må derfor selges fortløpende gjennom sesongen, enten avlingene er gode eller dårlige, mens andre kan lagres og er dermed ikke like sårbare for avlings- og forbrukersvingninger.