Slik tilbereder du beter
Fargerike beter, med en mild, søt og litt jordaktig smak. Nam!
Hvordan koke beter?
- Beter bør kokes med skallet på, slik at næringsstoffene bevares på best mulig måte.
- Fyll en gryte med vann, og kok opp. Ha i betene. Koketiden varierer fra 1-2 timer, avhengig av betenes størrelse.
- Sjekk om betene er møre og ferdige ved å stikke en kniv i dem.
- Avkjøl rødbetene, og gni av skallet.
Hvordan bake beter?
- Sett ovnen på 200 grader.
- Skrell betene, og del dem i grove kløfter.
- Ha betene i en ildfast form, og drypp over litt olje.
- Ha over salt, pepper, urter, sitron og hvitløk, om du vil det.
- Dekk formen med aluminiumsfolie, og bak betene i omtrent 45 minutter.
Hvordan bruke beter til råkost?
- Ta gjerne på deg hansker! Rødbeter avgir spesielt mye farge.
- Skyll, skrell og skjær betene i skiver eller strimler. Du kan også bruke et råkostjern, eller en mandolin.
- Serveres som de er, eller i en råkostsalat.
Tips
Beter passer til fisk, kylling og kjøtt.