Vitamin C er et vannløselig vitamin som har mange dokumenterte funksjoner i kroppen.
Vitamin C bidrar til:
- Å opprettholde immunforsvarets normale funksjon
- Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes, koklenes, bruskens, tannkjøttets, hudens og tennenes normale funksjon
- Normal forbrenning
- Nervesystemets normale funksjon
- Normal psykologisk funksjon
- Å beskytte cellene mot oksidativt stress
- Å redusere tretthet og utmattelse
- Å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E
- Å øke opptaket av jern
Får du nok vitamin C?
Det er anbefalt at voksne bør få i seg 75 mg vitamin C hver dag. Fordi det bare er frukt, bær, grønnsaker, juice og mat laget av dette som inneholder vitamin C, er det viktig å inkludere dette i kostholdet. Er du flink til å spise dine 5 om dagen, er du antakelig sikret nok vitamin C, spesielt om du spiser variert!
Så mye vitamin C er det i 100 matvare:
- Kokte poteter: 11 mg
- Appelsinjuice: 31 mg
- Rå kålrot: 35 mg
- Kokt brokkoli: 47 mg
- Appelsin: 51 mg
- Rå hodekål: 54 mg
- Jordbær: 69 mg
- Rå brokkoli: 70 mg
- Kiwi: 105 mg
- Rå rød paprika: 140 mg