- Jeg vil lage selv
Barn som har laget maten sin selv, synes det er gøyere å spise den også. Slik kan de bidra.
Allerede når barn er rundt fire år kan de delta i matlagingsaktiviteter, som å skrubbe, skrelle, dele, rive, røre og helle.
Det kan bli mye god mat av slikt. Råkost, salater, smoothie, suppe… nam!
Kutte selv?
Fem-seksåringer vil kunne kutte selv. En riktig kniv og litt tålmodighet er en god start.
Når man kutter grønnsaker brukes ofte «klo-metoden». Den beskytter hånden, og gir god kontroll. Både voksne og barn bør kutte på denne måten.
Klometoden
Lær barna klo-metoden, så blir de gode hjelpere på kjøkkenet – i trygge former!
Bøy det ytterste leddet inn og la det hvile på grønnsaken. Pass på at grønnsaken ligger stabilt. Beveg kniven parallelt med det midterste fingerleddet når du skjærer. Og husk, en sløv kniv er farligere enn en skarp en. Sløve kniver glipper, mens skarpe kutter.
Ut på handletur
Ta gjerne barnet med på handlerunden også. Slik lærer de å kjenne igjen ulike frukter og grønnsaker i butikken.
Spør om barnet kan hjelpe til med å finne en rød paprika, en gul bananklase eller en grønn brokkoli. Dette er en morsom lek, men også en liten utfordring for barnet.
Etter hvert som barnet nærmer seg skolealder kan det lære å sjekke kvalitet. De kan se etter flekker, bløte områder eller tørre deler på maten dere hander.
Lykke til!