Disse vitaminene finnes i frukt og grønt
Er det C vitamin i salat, og hva gjør egentlig vitamin K? Her kommer svarene du leter etter.
Frukter, bær og grønnsaker har et naturlig innhold av vitaminer. De bidrar spesielt med B og C-vitamin. Disse vitaminene lagres ikke i kroppen, så du trenger påfyll hver dag. Spiser du variert, får du også vitamin A, D, E og K fra frukt og grønt. Så spis fargerike måltider!
Sjekk listen under, og sørg for å få i deg minst “5 om dagen”.
A-vitamin
Vitaminet A er spesielt viktig for synet vårt, men er også bra for huden og immunforsvaret. Vitaminet finnes i to ulike former, kalt retinol og karotenoider. Det er karotenoider som finnes i frukt og grønnsaker.
Frukt og grønt med vitamin A:
- Gulrot
- Rød paprika
- Ruccula
- Hodeslat
- Rapidsalat
- Cantaloupemelon
- Physalis
- Gressløk
- Karse
B-vitamin
Det finnes flere forskjellige B-vitaminer, som har ulike oppgaver i kroppen. Vitamin B6 og B9 er viktige for immunforsvaret, og jobber sammen med vitamin B2 og B3–for at kroppen ikke skal føles trøtt og utmattet. Flere av B-vitaminene er også viktige for omsettingen av næringsstoffer i kroppen og for celledeling.
Frukt og grønt med vitamin B:
B1, tiamin
- Sukkererter
B2, riboflavin
- Mynte
- Karse
- Steinsopp
B3, niacin
- Physalis
- Aromasopp
- Steinsopp
- Portobellosopp
B5, pantotensyre
- Steinsopp
B6, pyridoksin
- Banan
- Rød paprika
- Physalis
- Avokado
- Persillerot
- Hvitløk
- Karse
- Purre
B9, folat
- Mango
- Granateple
- Papaya
- Kiwi
- Jordbær
- Multer
- Physalis
- Avokado
- Brokkoli
- Blomkål
- Kålrot
- Rødbete
- Persillerot
- Sellerirot
- Nepe
- Isbergsalat
- Rosenkål
- Alfaspirer
- Rosmarin
- Gressløk
- Stangselleri
- Mynte
- Bønnespirer
- Squash
- Artisjokk
- Mais
- Sukkererter
- Knutekål
- Hodesalat
- Purre
- Vårløk
C-vitamin
Vitamin C hjelper kroppen med å holde immunforsvar og nervesystem ved like. Vitaminet virker også som en antioksidant i kroppen vår, og beskytter cellene våre. Videre er vitamin C viktig for huden vår, tennene våre og skjelettet. Et tips er å spise vitamin C sammen med jernholdige matvarer– det bidrar til å øke opptaket.
Frukt og grønt med vitamin C:
- Appelsin
- Potet
- Rød paprika
- Mango
- Papaya
- Pasjonsfrukt
- Kiwi
- Rød appelsin
- Kokebanan
- Klementin
- Lime
- Mandarin
- Ananas
- Sitron
- Honningmelon
- Rød appelsin
- Grapefrukt
- Jordbær
- Bringebær
- Solbær
- Bjørnebær
- Rips
- Multer
- Brokkoli
- Blomkål
- Tomat
- Potet
- Kålrot
- Persillerot
- Reddik
- Hvitløk
- Gressløk
- Rosenkål
- Stangselleri
- Mynte
- Bønnespirer
- Squash
- Sukkererter
- Purre
- Vårløk
- Sellerirot
D-vitamin
Vitamin D hjelper kroppen med å ta opp kalsium fra maten vi spiser. Derfor er vitaminet viktig for utviklingen av både tenner og knokler. Med andre ord er vitaminet spesielt viktig for barn i vekst.
Fukt og grønnsaker med vitamin D:
- Portobellosopp
- Steinsopp
- Aromasopp
E-vitamin
Vitamin E virker som en antioksidant i kroppen vår, og beskytter cellene våre.
Frukt og grønt med vitamin E:
- Pasjonsfrukt
- Aprikos
- Solbær
- Multer
- Avokado
- Gressløk
K-vitamin
Vitamin K har en viktig rolle i blodet ved at det bidrar til at det slutter å blø når vi kutter oss. Vitaminet er også viktig for kroppens vedlikehold av skjelettet.
Frukt og grønt med vitamin K:
- Brokkoli
- Isbergsalat
- Ruccula
- Rosenkål
- Alfaalfaspirer
- Gressløk
- Rabarbra
- Bønnespirer
- Hodesalat
- Vårløk
- Karse
- Rapidsalat