Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Disse vitaminene finnes i frukt og grønt

Er det C vitamin i salat, og hva gjør egentlig vitamin K? Her kommer svarene du leter etter.

Disse vitaminene finnes i frukt og grønt

Frukter, bær og grønnsaker har et naturlig innhold av vitaminer. De bidrar spesielt med B og C-vitamin. Disse vitaminene lagres ikke i kroppen, så du trenger påfyll hver dag. Spiser du variert, får du også vitamin A, D, E og K fra frukt og grønt. Så spis fargerike måltider!

Sjekk listen under, og sørg for å få i deg minst “5 om dagen”.

A-vitamin

Vitaminet A er spesielt viktig for synet vårt, men er også bra for huden og immunforsvaret. Vitaminet finnes i to ulike former, kalt retinol og karotenoider. Det er karotenoider som finnes i frukt og grønnsaker.

Frukt og grønt med vitamin A: 

  • Gulrot
  • Rød paprika
  • Ruccula
  • Hodeslat
  • Rapidsalat
  • Cantaloupemelon
  • Physalis
  • Gressløk
  • Karse

B-vitamin

Det finnes flere forskjellige B-vitaminer, som har ulike oppgaver i kroppen. Vitamin B6 og B9 er viktige for immunforsvaret, og jobber sammen med vitamin B2 og B3–for at kroppen ikke skal føles trøtt og utmattet. Flere av B-vitaminene er også viktige for omsettingen av næringsstoffer i kroppen og for celledeling.

Frukt og grønt med vitamin B: 

B1, tiamin

  • Sukkererter

B2, riboflavin

  • Mynte
  • Karse
  • Steinsopp

B3, niacin

  • Physalis
  • Aromasopp
  • Steinsopp
  • Portobellosopp

B5, pantotensyre

  • Steinsopp

B6, pyridoksin

  • Banan
  • Rød paprika
  • Physalis
  • Avokado
  • Persillerot
  • Hvitløk
  • Karse
  • Purre

B9, folat

  • Mango
  • Granateple
  • Papaya
  • Kiwi
  • Jordbær
  • Multer
  • Physalis
  • Avokado
  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Kålrot
  • Rødbete
  • Persillerot
  • Sellerirot
  • Nepe
  • Isbergsalat
  • Rosenkål
  • Alfaspirer
  • Rosmarin
  • Gressløk
  • Stangselleri
  • Mynte
  • Bønnespirer
  • Squash
  • Artisjokk
  • Mais
  • Sukkererter
  • Knutekål
  • Hodesalat
  • Purre
  • Vårløk

C-vitamin

Vitamin C hjelper kroppen med å holde immunforsvar og nervesystem ved like. Vitaminet virker også som en antioksidant i kroppen vår, og beskytter cellene våre. Videre er vitamin C viktig for huden vår, tennene våre og skjelettet. Et tips er å spise vitamin C sammen med jernholdige matvarer– det bidrar til å øke opptaket.

Frukt og grønt med vitamin C:

  • Appelsin
  • Potet
  • Rød paprika
  • Mango
  • Papaya
  • Pasjonsfrukt
  • Kiwi
  • Rød appelsin
  • Kokebanan
  • Klementin
  • Lime
  • Mandarin
  • Ananas
  • Sitron
  • Honningmelon
  • Rød appelsin
  • Grapefrukt
  • Jordbær
  • Bringebær
  • Solbær
  • Bjørnebær
  • Rips
  • Multer
  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Tomat
  • Potet
  • Kålrot
  • Persillerot
  • Reddik
  • Hvitløk
  • Gressløk
  • Rosenkål
  • Stangselleri
  • Mynte
  • Bønnespirer
  • Squash
  • Sukkererter
  • Purre
  • Vårløk
  • Sellerirot

D-vitamin 

Vitamin D hjelper kroppen med å ta opp kalsium fra maten vi spiser. Derfor er vitaminet viktig for utviklingen av både tenner og knokler. Med andre ord er vitaminet spesielt viktig for barn i vekst.

Fukt og grønnsaker med vitamin D: 

  • Portobellosopp
  • Steinsopp
  • Aromasopp

E-vitamin

Vitamin E virker som en antioksidant i kroppen vår, og beskytter cellene våre.

Frukt og grønt med vitamin E: 

  • Pasjonsfrukt
  • Aprikos
  • Solbær
  • Multer
  • Avokado
  • Gressløk

K-vitamin 

Vitamin K har en viktig rolle i blodet ved at det bidrar til at det slutter å blø når vi kutter oss. Vitaminet er også viktig for kroppens vedlikehold av skjelettet.

Frukt og grønt med vitamin K: 

  • Brokkoli
  • Isbergsalat
  • Ruccula
  • Rosenkål
  • Alfaalfaspirer
  • Gressløk
  • Rabarbra
  • Bønnespirer
  • Hodesalat
  • Vårløk
  • Karse
  • Rapidsalat