Rød Aroma
Rød Aroma har blitt en viktig eplesort her i landet, mye på grunn av at det passer godt til matlaging. Eplet smaker søtt og friskt og kjennetegnes ved sitt faste og sprø fruktkjøtt.
Bruk
Aroma er et eple som egner seg meget godt til baking, da det er fast i kjøttet og har en god syrebalanse.
Smak
Saftig med en herlig aroma og friskhet kombinert med god sødme.
Tilberedning
Aroma er et av de eplene som egner seg godt til varmebehandling, blant annet til grilling. Vask og fjern kjernehus, og del evt. opp eplet i ønskede biter eller båter.
Dyrkes i
Oppbevaring
Epler oppbevares lengst i kjøleskap, men smaken kommer best fram når eplene har romtemperatur. Epler har forholdsvis lang holdbarhet, og holder seg godt på fruktfatet.
Næringsinnhold
Aromaeplet er rikt på kostfiber. Spis det med skallet på, mye av kostfibrene er å finne her!
Ernæring Verdi
Energi kJ 207 kJ
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Energi kcal 49 kcal
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Fett 0,2 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.
Hvorav mettede fettsyrer 0 g
Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.
Karbohydrater 10,6 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.
Hvorav sukkerarter 10,5 g
Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.
Kostfiber 2 g
Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.
Protein 0,3 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.
Salt 0 g
Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!
Sesong
Norsk sesong: august, september, oktober, november
Her dyrker vi
Anders Djønne
Anders Grøneng
Anders Magnus Surlien
Anette Pukerud
Arild Slinde
Arne Bleie
Arne Ingjald Lerum
Arne Kjerpeseth
Arne Kvalen
Arne Midttun
Asbjørn Børsheim og Torbjørg Austrud
Asbjørn Haukvik Pedersen
Astrid Børsheim
Atle Skåden
Atle Velure
Aud Halland og Sigurd Molvik
Audun Slinde
Ban Bai Tong og Sae-Lao Wirawat
Bent Sollid
Bente-Iren Foss
Birge E. Velure
Bjarne Ødegaard
Bjarte Hopland
Bjørg Kristine Bøyum
Bleie gård
Bodil Hallanger og Oddbjørn Djønne
Bård Fleten
Dag Hesthamar
Dag Prestegard
Daniel Arnestad Dyrnes
Djupvik, Lasse
Egil Haugen
Einar Terje Rake
Einar Ystaas Langballe
Eirik Førde
Eirik H. Hamre
Eivind Rake
Ellen Nordtun
Elvheim gård
Erik Petter Hægstad
Erlend Hamre
Esben Aga
Feidje, Arnfinn
Flatland, Jan
Geir Helge Slinde
Geir Henning Spilde
Gjermund og Karin Valland
Grenske Søndre Nes AS
Grete Hamre og Ove Eliassen
Gunnar E. Kaland
Gunnar Hamre
Gunnar Li
Gunnar-Atle Vereide
Gunne Aarnes
Gunvor Lidal og Roar Sandnes
Haldor Tuvin
Hallvard Langesæter
Hallvard Aasdalen
Halvor Moen
Halvor og Tove Ingvild Haugane
Hans Edvard Fuglerud
Hans Haukås
Hans og Gro Uglenes
Hanto-Haugse - Eple og Eventyr
Harald Inge Sand
Harald Nornes
Hege Klakegg
Helge Fimreite
Hermund H. Skjeldestad
Hilde Aga
Hjeltnes gartneri
Ingunn Kråkevik
Ingunn og Otto van Etten
Ingvill Njøs
Ivar A. Slinde
Ivar Myrold
Ivar og Margrete Husum
Jakob Holen
Jan Ove Nes
Jan Reidar Njøs
Jan Reidar Tokheim
Jan Steinar Roset
Jan Tjosås
Jardar Myster
Jarl Olav Rugtveit
Jarle Haustveit
Jens E. Ølmheim
Jermund Ølmheim
Johan Fredrik Bjerknes
Jon Digranes
Jon Hesthag
Jon og Gro Irene Berle
Jon Reiseter
Jon Slagstad
Jon-Eirik Fonneland
Jostein Fondenes
Jostein Jonsås
Jostein Ulgenes
Jørgen K. Lekve
Jørn Gunnar og Charlotte Frøyland
Jørund Kvestad
Jørund Olav Grønsnes
Kari Lillian Bentås
Karin Vikane
Karl Ingvald Sørhaug
Karl Ove Loen
Kjell Arne Aarnes
Kjersti Brandstveit Ystanes
Kjetil og Tora Lerfall
Knut Djønne
Knut Eilert Sørnes
Kristian Terjesen
Kristoffer Vestrheim
Kåre Johan Rutlin
Kåre Skolem
Kåre Strand
Laila Njøs Eikeland
