Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om potet

Klimavennlig, enkel å tilberede og skikkelig god – vi lærer deg alt du burde vite om poteten!

Alt du må vite om potet

Poteten har vært en viktig del av kostholdet vårt i lang tid, og det burde den også være i fremtiden. Det er tross alt en ganske imponerende vekst!   

_____________________________________________________________

Latinsk navn:
Solanum tuberosum
Opprinnelse: Sør-Amerika
Habitat: Kjølig klima med mye regn
Vekstdøgn: 50-100 dager
Høstes: tidlig sommer til sen høst
_____________________________________________________________

Opprinnelse

Potetplanten har vært dyrket i over 3000 år og kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Poteten kom først til Norge på 1700-tallet og det var da egne potetprester som oppfordret bøndene til å dyrke dem. Poteten var revolusjonerende for landet vårt, og berget oss gjennom hungersnød og gjorde det mulig med befolkningsvekst og utvikling i samfunnet. Poteten er nemlig spesielt godt egnet for dyrking her til lands. De kjølige nettene og tidvis regnfylte dagene gir potetene optimale vekstforhold og sikrer gode poteter gjennom hele sesongen.

Litt om sorter

Her til lands har vi nesten 30 ulike potetsorter, men de aller største er Asterix, Beate og Mandel. Poteter deles inn i to kategorier: melne og kokefaste sorter. Melne poteter har høyere tørrstoffinnhold og er aller best til mos, suppe og til gratinering. Kokefaste poteter har lavere tørrstoffinnhold og egner seg best til koking og ovnsbaking og holder godt på formen i supper og lapskaus. Det er smaksforskjeller mellom sortene, men de fleste potetene er milde og har et søtlig preg. 

Fra venstre: Mandel, Beate og Asterix.

Slik dyrkes poteter

Poteter dyrkes fra andre poteter, nemlig settepoteter, der groene ofte har utviklet seg til skudd. Disse potetene blir «morpoteten». Potetene plantes ut på jordene etter at all fare for frost er over. Deretter får potetene gjerne litt gjødsel og så klarer de seg som regel med litt fint vær og jevn tilgang på vann etter dette. Etter noen korte måneder får morpoteten 8-14 poteter som er klare for høsting mot slutten av sommeren.

 

Bruksområder

Det er ikke uten grunn at man kaller multitalenter for poteter! De, i likhet med potetene, kan brukes til alt! Poteten kan kokes, stekes, bakes, moses, gratineres, friteres og brukes i stapper, supper, gryteretter. Bli inspirert til nye og spennende måter å spise potet på her. Siden smaken i seg selv er ganske nøytral, kan de smaksettes på mange forskjellige måter, både med krydder, urter eller dressing. 

Poteter er allsidig middagstilbehør som kan serveres til det meste.

Derfor burde du spise norske poteter

Poteter kan dyrkes over hele Norgeskartet, helt fra Troms og Finnmark i nord, til Agder i sør. Det betyr at uansett hvor du befinner deg i landet, er du ikke langt unna en potetprodusent. Da er det enkelt å nyte lokale, kortreiste poter, som er en av de mest bærekraftige matvarene du kan spise.

Næringsinnhold

Poteter er en fin kilde til kalium, vitamin C og kostfiber. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar. Poteten inneholder for det meste vann, nærmere sagt 75–80 % og er fettfattig. 

Visste du at?

Vi spiser ca. 18 kilo poteter i året per person.

Oppbevaring og lagring

Poteter har generelt god holdbarhet om de oppbevares riktig. Det er viktig at potetene ligger kaldt, gjerne mellom 4 og 8 grader. De skal heller ikke bli eksponert for lys, da blir holdbarheten betraktelig dårligere.