Tidenes sommer i Norge starter med tomater
Nå er norske grønnsaker i sesong og alle matglade gleder seg – ikke minst kokk Jan Robin Ektvedt som inviterer oss med til en av landets tomatprodusenter.
Røde, søte tomater
I Rogaland produseres en stor del av de norske tomatene, og på idylliske Finnøy i Ryfylke driver tomatprodusent Jan Terje Vignes og kona Lisa Lauvsnes Gartneri. Gartneriet forsyner tomat-elskende nordmenn med rundt 200 000 tomater i uken, blant annet honningsøte Juanitas.
– Prøvesmaking er en viktig del av arbeidsdagen for å sikre at vi sender fra oss tomater i toppklasse, sier Jan Terje.
Rett temperatur, fuktighet, vanning og innhøstingstidspunkt gir til sammen det optimale sluttproduktet. Tomatene er deilig røde og fulle med saftig smak når du kjøper dem i butikk. Det er lett å falle for fristelsen å teste et par mens du pakker opp tomatene hjemme på kjøkkenbenken!
«Prøvesmaking er en viktig del av arbeidsdagen for å sikre at vi sender fra oss tomater i toppklasse.»
Jan Terje Vignes, tomatprodusent
Ferske tomater gjennom hele sesongen
Det norske klimaet med sine lange, lyse sommerdager og kjølige netter gir topp kvalitet på tomatene. Og med ulike sorter som modner til forskjellige tider, kan vi kose oss med ferske tomater gjennom hele sommeren.
Solmodne og søte tomater kan gjerne varmebehandles, men også spises rå, enten som snacks eller i en deilig salat. De er supre som turmat og som sunne mellommåltider.
Usikker på hvilken tomat som passer til hva? Her er Jan Robins kjappe guide:
Tomaten – en global favoritt
– Tomaten er opprinnelig fra Sør-Amerika og kom til Europa på 1500-tallet
– I dag er den en viktig del av matlaging over hele verden
– Tomater bør oppbevares i romtemperatur for best mulig smak
– Tomaten inneholder mye vitamin A og C, og 90 prosent er vann
– Botanisk sett er tomaten ikke en grønnsak, men en frukt