Slik serverer du sesongens gule beter
Gule beter er kanskje en ukjent rotgrønnsak for mange, men den har faktisk en lang historie på middagstallerkener her til lands. Vi lærer deg alt du burde vite om denne lekre rotgrønnsaken og hvordan du burde bruke den i matlagningen.
De fine, fargerike betene har blitt spesielt populære de siste årene, mye takket være den økende oppmerksomheten rundt det nordiske kostholdet. De er enkle å dyrke, kan lagres og har mange fine bruksområder.
Gule beter har vært dyrket siden oldtiden og har gjennom historien blitt brukt som både medisin og mat. Den er en fantastisk representant for det nordiske kostholdet, nettopp fordi det er en hardfør plante med utrolig god smak.
En knallgul og knallgod bete
Gule beter er kanskje den mildeste beten vi har, og har en søt og rund smak. På grunn av den milde smaken er det en fin bete for de av oss som synes rødbeter kan bli litt kraftige i smaken. Skallet er oransje, og fruktkjøttet har en herlig, knallgul farge – det blir virkelig en fest på tallerkenen.
Bruk den som en potet!
Vi liker å si at man kan bruke de gule betene litt som en potet – til alt! De kan tilberedes på en rekke måter, men det vanligste er å bake dem med olje og litt salt i ovnen. De kan også kokes og serveres som de er, eller moses til stappe eller puré. Til forskjell fra poteten kan beten spises rå i råkostsalat, hjemmelaget salsa eller som fargerik topping på sandwicher. Her er det bare å prøve seg fram!
Slik skreller du beter
Skjær av stilkfestet i toppen og skrell betene med en potet- eller aspargesskreller.
Slik koker du gule beter
Om du koker betene med skallet på bevarer du den fine fargen.
- Skyll betene i kaldt vann og ha de over i en stor kjele med vann.
- La betene småkoke i ca. 25 minutter. Kjenn etter med en liten kniv at de er møre.
- Hell av vannet og slå på kaldt vann.
- Nå kan du lett vri av skallet.
- Del betene i ønsket størrelse og topp med litt salt og olivenolje.
Ernæring
Gule beter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. De er også en flott kilde til kalium. Det viktigste plantestoffet i gule beter heter betalainer, og innbefatter betanin og vulgaxantin.
Oppbevaring
Beter bør oppbevares i kjøleskap, ved 2–4 grader. Legg dem gjerne i en plastpose eller en tett plastboks.
Norske beter er kanskje noe av det beste med sensommeren – nyt dem mens de er her.