Nyt smaken av fersk buntløk
Det gjelder å gripe muligheten når den er der, for norsk buntløk har kort sesong – og den befinner vi oss i akkurat nå.
Nyhøstet løk har en langt søtere og mildere smak enn vanlig, tørket løk. Dessuten er konsistensen herlig saftig når den kommer rett fra åkeren. Løken har modnet langsomt gjennom en sommer med lange, lyse dager og kjølige netter – og det er nettopp det norske klimaet som gir grønnsaken den høye kvaliteten.
Smaksetteren
Løk er en av basisingrediensene i matlaging, det vil si at den ofte brukes som smaksetter i supper, sauser og andre retter. Løk er en super råvare som vi gjerne kan spise hver dag – den inneholder nemlig lite kalorier, men har rikelig med kostfiber. Blant annet fibertypen inulin, som får en søt smak når løken varmebehandles. Vårløken inneholder i tillegg mye vitamin K, vitamin C og B-vitaminet folat.
Den ferske buntløken du finner i butikk nå, kommer i to varianter – gul og rød. De smaker forholdsvis likt, men det gir en fin fargeeffekt å bruke de i tospann. Prøv dem for eksempel i helbakt løkbombesalat som tilberedes på grillen og får følge av syltet rødløk, revet ost, sprøstekt bacon, rømme og friske urter.
Spiselig løkgress
Med så gode råvarer er det fint å bruke så mye som mulig av grønnsakene. Både på vårløk og buntløk kan du spise det grønne løkgresset – smaken ligner på gressløk. Skyll, snitt det i ringer og bruk det i salater eller som topping på nesten enhver rett, som for eksempel på en soyakaramellisert løktoast.
Tørr luft
Fersk buntløk trives, i likhet med den tørkede varianten, aller best i tørr luft, og kan lagres i opptil et par uker. Kjøleskapet kan fungere om sommeren hvis du skal lagre den lenge, ellers går det greit med romtemperatur. Husk å holde løken langt unna varme, direkte sol og fuktighet.