Nyhøstet gulrot er smaken av sommer
For kokk Jan Robin Ektvedt er et av høydepunktene under sommeren når norske gulrøtter tas opp av jorden.
Smaken av sommer
Få ting slår smaken av fersk og sprø gulrot som nettopp har blitt høstet. Sømen og konsistensen på ferske gulrøtter skyldes både det norske klimaet, med sine lange, lyse dager og svale netter, og jordsmonnet. For med god jord blir resultatet best, og gulrøttene trives godt i løs jord uten småstein.
Visste du at?
Gulroten har en fin sødme som smaker godt enten du spiser den rå eller tilberedt med varme. Rotgrønnsaken kan strimles, rives, deles i små eller store biter, og spises som den er eller som ingrediens i en matrett. Med mye kostfiber og lite kalorier er gulroten en smart snacks, og akkurat nå er smaken på sitt aller beste.
Slik bruker du sesongens gulrøtter
Gulrøtter kan spises rå som snacks, brukes i salater eller i en crunchy coleslaw. Gulrøtter blir ekstra søte når de kokes, grilles eller bakes i ovnen. Du kan også mose dem til puré eller bruke dem som en base for en suppe. Gulrøtter er essensielt i en klassisk mirepox, en grønnsaksblanding av gulrot, selleri og løk som brukes som base for en mengde ulike sauser og retter.
Næringsinnhold
Gulroten får den flotte fargen sin fra betakaroten, som den er svært rik på. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.
Oppbevaring
Oppbevar gulrøttene i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.