Slik tilbereder du rotgrønnsaker
Norske rotgrønnsaker er fulle av smak og tilfører nydelig farge på middagstallerken. Vi gir deg våre beste tilberedningstips – fra stekepanne til airfryer – slik at du får et godt resultat hver gang.
Hvilke rotgrønnsaker passer sammen?
Det aller beste med rotgrønnsaker er at de kan tilberedes og serveres sammen. Bland dine favoritter og del grønnsakene i lik størrelse, så blir de ferdig samtidig.
Slik tilbereder du dem
I ovn
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skrell grønnsakene og del de i jevne biter. Ringle over olje og salt og pepper. Tilsett gjerne andre kryddere som rosmarin eller timian.
- Vend godt og bak grønnsakene i en form i ca. 30 minutter. Vend litt i grønnsakene halvveis i steketiden. Bruk en skarp kniv mot slutten av steketiden for å sjekke om grønnsakene er møre.
I stekepanne
- Skrell og del grønnsakene i staver eller mindre biter.
- Smelt litt smør i en stekepanne og tilsett rotgrønnsakene. Stek på middels varme til de er møre. Topp gjerne med friske urter.
I airfryer
- Varm opp airfryeren til 200 grader.
- Skrell og del rotgrønnsakene i jevne biter og bland sammen med en nøytral olje, salt og pepper.
- Ha grønnsakene over i kurven og bak grønnsakene i 7 minutter. Ta ut kurven og rist den godt og bak i 7 minutter til.
Smørdampet i kjele
- Skrell og del grønnsakene i biter. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 8 minutter, til de blir møre.
- Hell av vannet og ha oppi litt smør og sett på lokket. Server gjerne med litt hakkede urter over.
I suppe
- Kutt grønnsakene i terninger på ca. 2x2 cm.
- Varm opp en gryte til middels høy temperatur og stek grønnsakene i litt smør.
- La grønnsakene steke til de blir blanke, det tar ca. 2 minutter.
- Hell over vann eller kraft og la det koke til grønnsakene blir møre.
- Smak til med salt og pepper og eventuelt annet krydder. Bruk gjerne østerssaus for en ekstra god umamismak.
Hva passer rotgrønnsaker til?
Rotgrønnsaker serveres ofte til lam, men det er også godt middagstilbehør til torsk, kylling, biff eller vegetarretter. De kan også brukes i salat, supper, mos og pureer.