Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik bruker du løk i matlagningen

Løk er en fantastisk smaksetter og kan bidra med sødme, friskhet og aroma i matlagningen. Lær mer om hva løken betyr smaksmessig og hvordan du kan bruke den på best mulig vis.

Slik bruker du løk i matlagningen

Derfor bruker man løk i matlagningen

Løk fungerer som en base for god smak i matlagningen og den kan gi dybde og kompleksitet til smaker og matretter. Løken fungerer som en smaksforsterker ved å fremheve andre ingredienser i retten, og den kan skape både kontrast og harmoni. For eksempel kan rå løk gi friskhet til en tung gryte, mens karamellisert løk kan gi dybde til en enkel suppe.

Rå løk kan gi friskhet og syrlighet til retter med mye fløte, smør eller lignende ingredienser.

Tips!

Løken er en viktig del av aromatiske blandinger som mirepoix og sofrito, der løken finkuttes sammen med selleri og gulrot. Blandingen brukes som en base i supper, gryter og sauser og bidrar med aroma og sødme.


Smaker ulikt ut ifra hvordan den tilberedes

Det som er spennende med å lage mat med løk, er at den kan ha mange ulike smaker basert på hvordan den tilberedes. Når løken er rå, smaker den skarpt og frisk. Når løken stekes eller bakes blir den mild og søt, og når den karamelliseres blir smaken dyp og aromatisk. 

Rekkefølgen er viktig

Når man lager mat er det vanlig å starte med å steke løken først – og det er ikke uten grunn. Når løk varmebehandles skjer det nemlig en kjemisk reaksjon, som kalles Maillard-reaksjonen. Den er et resultat av at sukker og aminosyrer i løken interagerer med varme. Reaksjonen gir brun farge, mer lukt og mer smak. Når løken frigjør sukkeret sitt, og det blander seg med stekefettet, får du en jevnere tekstur og balansert aroma som sprer seg gjennom det du skal tilsette i pannen.

Maillard-reaksjonen gir løken brun farge, mer lukt og mer smak.

Bli kreativ med løken

Er du klar for å prøve nye oppskrifter med løk? Løken kan nemlig brukes i nesten alle slags oppskrifter fra kjøkken over hele verden. Start med å frese opp litt løk og så er du i gang!