Gresskarblomster og bier på Nordre Bergan Gård
Tredjegenerasjonsbonde Agnar Lund har dyrket matgresskar i over tjue år med stor suksess. Vi reiste ned til Sandefjord for å besøke han og gården, og kanskje de viktigste arbeiderne hans – biene.
Et lite stykke familiehistorie
Litt utenfor Råstad i Sandefjord finner man Nordre Bergan Gård – en liten, men høyst produktiv gresskargård, drevet av tredjegenerasjonsbonde Agnar Lund. Gården har tilhørt familien Lund siden 1935 og gjennom årene har de dyrket ulike grønnsaker, frukt, bær og korn. Agnar selv overtok kornproduksjonen etter sin far i tusenårsskiftet og begynte samtidig å eksperimentere med en ny, nokså eksotisk grønnsak, nemlig gresskar.
Fant inspirasjonen over dammen
Inspirasjonen til å starte med gresskarproduksjon fikk Agnar fra en reise til USA på 90-tallet. Da jobbet han på gård under et utvekslingsopphold og fikk sansen for de store, amerikanske gresskarene. Agnar hadde sett en økende gresskartrend flere steder og bestemte seg derfor for å prøve lykken i gamle trakter.
Fra null til seksti
Produksjonen av gresskar her hjemme økte gradvis fra år til år og i dag dyrker Agnar 60 tonn i året på åkeren i Sandefjord. Sortene dyrkes side om side og han har hokkaido-, spagetti-, og halloweengresskar, alle klare til å høstes når sommertemperaturene begynner å avta. Han dyrker også pyntegresskar i alle mulige farger, fasonger og størrelser, til stor glede for de besøkende på gårdstunet i Råstad.
Med god hjelp fra små venner
Det å dyrke gresskar er ikke bare-bare. De trenger optimale forhold med mye sol og riktig vannmengde for å produsere gode, faste frukter. De trenger også god hjelp fra små, flyvende venner, nemlig biene, for å produsere et gresskar.
Et gresskar vokser ut av gresskarplantens blomster, på lik linje med andre frukter og grønnsaker – men det er ikke alle gresskarblomster som kan bære frukter. Dette er fordi blomstene enten er hann- eller hunnblomster. Hunnblomsten er avhengig av pollen fra hannblomsten for å kunne produsere frukt.
Når hunnblomsten blomstrer tiltrekker den seg bier, som fungerer som en pollinator. Biene oppdager blomstene når de er ute og flyr, og legger blomstene inn i sin faste rute for å samle mat. Biene flyr så fra blomst til blomst, mellom hann- og hunnblomster, og befrukter hunnblomstene slik at de kan utvikle gresskarfrukter.
Og dette vet Agnar godt.
I 2012 startet han en egen bigård som ligger rett ved åkeren og biene jobber hele gresskarsesongen med å pollinere og sørge for at plantene danner frukt.
«Biene har forskjellige oppgaver. Nyfødte bier starter med å rense cellene så dronningen kan legge egg. Så fortsetter de som ammebier. Det vil si at de fôrer larvene i kuben. Deretter blir de vaktbier slik at ingen andre bier enn fra egen kube kommer inn. Til slutt flyr de ut og sanker pollen og nektar.»
Agnar Lund
Gresskarene vokser seg så store og fine og i august og september finner Agnar fram hagesaksen og gjør seg klar for høsting. Det skjer for hånd og hver stilk blir møysommelig kuttet slik at gresskarene får sitt karakteristiske håndtak.
Visste du at?
Forskjellige sorter av gresskar produserer ulik mengde gresskar per plante – alt fra 2 til 5. I noen tilfeller kan noen også produsere mer.
Agnar har stor tro på at gresskarene og mener at det burde brukes mer her til lands.
«Jeg har naturlig nok spist mye gresskar opp igjennom årene og har prøvd det meste. Jeg liker best å lage en fyldig mos av hokkaido. Nesten som potetmos.»
Agnar Lund
Agnars hokkaidomos er veldig enkel å lage. Kutt opp gresskaret i terninger og kok til det er mørt. Mos fruktkjøttet med en potetpresse og krydre med salt og pepper, og ha i en god klatt smør. Spe ut mosen med fløte til du har en fin konsistens.
Vi gleder oss til gresskarsesongen allerede.
Nysgjerrig på å prøve? Ta en titt på alle våre gresskaroppskrifter her.