Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Familierøtter

På Hasle Gård har tre generasjoner sitt daglige virke. Vi besøkte gården for å finne hemmeligheten bak Hasle-familiens fantastiske rotgrønnsaker.

Familierøtter

En arv verdt å videreføre 

Hasle Gård ligger i et landskapsvernområde nordvest i Rygge kommune. Her har våre forfedre produsert mat og tatt vare på sine omgivelser på en slik måte at landskapet ble vernet.

– Dette er en arv vi er stolte av å kunne videreføre – og vi legger stor vekt på at driften vår ikke skal medføre noen ulemper foromgivelsene, sier Roy Hasle.

Fra 0 til over 500 tonn

Roy er kreativ, nysgjerrig og innovativ og har alltid likt å pøve nye ting. Han begynte så smått med å så litt rødbeter i 1997 og persillerot året etterpå. Derfra har det bare gått én vei – og i år produserer Hasle Gård rundt 450 tonn beter, 50 tonn persillerot, 8 tonn pepperrot i tillegg til litt havrerot.

Et paradis for rotvekster

– Vi har så perfekte forhold for dyrking av rotvekster at jeg pleier å si at vi dyrker rotvekster i paradis. Jordsmonnet vårt er helt ideelt, klimaet er stort sett på vår side, vekstsesongen er lang nok til at vi kan høste topp avlinger – og ikke minst så har vi en vinter som er akkurat passe streng. Det gjør at en rekke skadegjørere som er vanlige lenger sør i Europa, ikke kan overleve og gi oss problemer, sier Hasle engasjert.

Kraften og kimen til liv

Frøene såes fra midten av april frem til begynnelsen av juni, avhengig av om grønnsakene skal leveres i august, desember eller kanskje lagres frem til neste april.

– Vår jobb er å starte med noen frø og få disse til å bli noen hundre tonn med mat.

Jeg tror jeg aldri vil slutte å la meg fascinere av den kraften og kimen til liv som ligger i et frø – og det gleder meg like mye hvert år å se at frøene våre spirer. Da starter jobben med å gi dem så gode livsvilkår som mulig. Det vil si å holde ugress unna og sørge for riktig næringstilgang etter hvert som planten vokser, forklarer Roy.

«Vår jobb er å starte med noen frø og få disse til å bli noen hundre tonn med mat.»
Roy Hasle, rotgrønnsaksprodusent

Fra innhøsting til butikk

Innhøstingen på Hasle Gård foregår maskinelt, og alle røtter av alle slag går derfra til vasking. Etter vasking blir alt sortert og bladfestet kuttet rent med kniv for å gi et delikat utseende og for å hindre at bladrester forårsaker råteskader. Så blir varene sendt til Grøntpakkeriet i Råde for pakking før de er klare til å sendes ut for eksempel til din lokale MENY-butikk.

Fulle av næringsstoffer

– De røttene vi spiser er egentlig plantens lager av alle de næringsstoffene den trenger for å kunne blomstre og sette frø neste år. Hver rot inneholder altså alt som trengs for å skape helt nytt liv, så da er det klart det er sunt for oss som har levd en liten stund også, sier 55 år gamle Hasle med et smil om munnen.

Brenner for gode saker

Roy Hasle brenner for at vi skal benytte mer tradisjonelle norske rotgrønnsaker på menyen – og er selv en storforbruker. En av hans egne favoritter nå som det går mot kaldere tider er rødbetsuppe.

Roys styrkende rødbetsuppe

– Om høsten trenger vi noe ordentlig styrkende å varme oss på – og da står rødbetsuppe høyt i kurs her på gården. Jeg lager suppen på en god kraft av storfe, med masse rødbeter, kål, løk og alle de grønnsakene jeg ønsker å ha oppi kjelen. Suppen serveres med en god klatt pepperrotkrem i tallerkenen og godt brød ved siden av. Dette er et perfekt høstmåltid som jeg vil anbefale alle å prøve, avslutter Rygge-bonden med overbevisning.