Gladmelding: I år blir det nok av julefavoritten!
Enten du serverer ribbe, pinnekjøtt eller vegetarisk julemiddag, er mandelpoteten klar til å gjøre måltidet komplett.
– Mange husker nok fjoråret med skrekk og gru og lurer på om det blir nok mandelpoteter til jul. Men det trenger de ikke bekymre seg for – i år er det mer enn nok til alle, sier Devi Ahuja, potetsjef i BAMA.
2023 var et utfordrende år for norske potetbønder. Ekstremværet Hans førte til dårlige vekstforhold, og flere tusen tonn poteter gikk tapt. Mandelpoteten var blant sortene som ble hardest rammet.
– For å dekke etterspørselen til jul i fjor, måtte vi samle alt vi kunne finne. Poteter ble blant annet sendt fra Nord-Norge for å redde julemiddagen i sør. Heldigvis slipper vi en lignende potetkabal i år, sier Devi, som minner om hvor prisgitte vi er at været spiller på lag når det kommer til matproduksjon.
Mandelpoteten – en juleklassiker
Det er ingen tvil om at mandelpoteten er julefavoritten over alle poteter.
Når julematen settes på bordet, er denne lille knollveksten en selvskreven del av måltidet. Det reflekteres også i forbruket, som skyter til værs når høytiden nærmer seg.
– I en vanlig måned selger BAMA rundt 400 tonn mandelpoteter, mens vi i desember forventer å selge rundt 3000 tonn. Det er en økning på hele 650 prosent fra en normal måned, forteller Devi.
– For mange blir det ikke jul uten mandelpotet, og i år trenger ingen å være bekymret for at det skal gå tomt.
Slik koker du perfekte mandelpoteter
Mandelpoteter har en delikat konsistens, så det er viktig å koke dem riktig for å unngå at de sprekker.
-
Skyll og vask potetene forsiktig: Behold skallet på for å bevare smaken og konsistensen.
-
Legg dem i en kjele med kaldt vann: Tilsett litt salt i vannet. Kaldt vann sikrer jevn oppvarming.
-
Kok opp sakte: Sett kjelen på middels varme og la vannet småkoke, ikke fosskoke, for å unngå at potetene sprekker.
-
Koketid: Mandelpoteter er melne og kan derfor fort koke i stykker. Derfor trenger de vanligvis kun å trekke i 10-15 minutter. Sjekk med en gaffel – når du lett kan stikke i dem uten motstand, er de ferdige.
-
Hell av vannet umiddelbart: Damp potetene tørre i kjelen i noen sekunder for en fastere konsistens.