Tro det eller ei, men en studie gjennomført av Matforsk viser at gulrøtter er både sensitive og vare for påvirkning. Sprøtt, men helt sant. For å finne ut mer om dette, plasserte forskerne en spesialdesignet, elektronisk gummigulrot blant gulrøtter på vei ut i butikk.
Den falske gulroten målte grad av stress ved å registrere mengde og intensitet i støtene gulrøttene ble utsatt for.
Resultatet var krystallklart: Jo flere og kraftigere støt, jo dårligere smak.
Men hvor i alle dager kom den fra? Vel, det viser seg at gulrøttene skiller ut plantehormonet etylen også etter at de har blitt dratt opp av jorda. Det er altså dette stoffet som sørger for den bitre, mindre sjarmerende smaken.
Lever etter høsting
Så hva kan man gjøre for å sikre seg søte, duggfriske gulrøtter? Svaret er å behandle dem skånsomt og med respekt. Du trenger ikke kose med dem eller spille beroligende jazz (med mindre du vil da), men litt royal behandling er aldri dumt. Ta dem forsiktig ut og legg dem pent på plass – la dem kose seg i grønnsaksskuffen.
De høysensitive gulrøttene trives nemlig best i kjøleskapet. Gulrøttene lever faktisk etter høsting, så pass på at de får puste. Oppbevar de oransje godsakene lett innpakket eller i emballasjen – da holder de godt på luftfuktigheten.
Eplet er erkefienden
Som de fleste andre, har også gulrøttene også en erkefiende. Men ordtaket om «å holde fienden nærmest», gjelder ikke her – hold for Guds skyld eplene langt unna.
Hvorfor? Det var den forbaska etylengassen igjen da. Epler som modnes skiller nemlig ut denne i strie strømmer.
Ligger det gulrøtter i nærheten, blir det altså dårlig stemning. Og det er de nusselige eplene sin skyld.
Skrell bort sår
Skulle du derimot være så uheldig å skade en gulrot med en kniv eller en spiss benkeplate, kan du skrelle den bort og dermed forhindre ytterligere stress. Støtskader kan nemlig være roten til mye ondt. Tar du derimot skrelleren fort fatt, forblir gulroten søt og frisk.
Nå er de norske gulrøttene i sesong – ta følelsene deres på alvor!