Den friske og knasende isbergsalaten har lenge vært nordmenns favoritt, men hva er egentlig historien bak det merkelige navnet?
Har det noe med is eller isberg å gjøre? Henger det sammen med smak og knas?
Agurknytt har tatt salaten i egne hender for å finne svaret på den mystiske navnegåten.
Ble lagt på is
Navneteoriene florerer, men den mest populære forklaringen er at navnet stammer fra måten isbergsalaten ble fraktet på i begynnelsen av 1920-årene.
Også isbergsalat-bonde Anne Eline Nærstad tror at det er transportmetoden som er opphavet til navnet.
– I gamle dager fraktet man isbergsalaten på berg av knust is for å holde den kald på vogntogene, sier Nærstad.
Før kjølekonteinere ble vanlig, kjølte man ned varene ved hjelp av is. Isbergsalat var trolig blant de første og eneste salatene som beholdt kvaliteten etter å bli fraktet på denne måten, derav navnet isbergsalat.
Toppen av isberget
I dag fraktes isbergsalaten på lastebiler med termoskap etter at de har blitt kjølt ned i forkant av pakking. Dermed bærer det raskt ut i butikkhyllene.
– Fordelen med kortreist sesongmat som salater er at de kommer raskt ut i butikk etter at de er tatt opp av jorda, forklarer Nærstad.
Hun er andre generasjons salat- og grønnsaksbonde på Gullaug i Lier og har nesten 20 ulike salatsorter i åkeren.
– Salater skal ikke modnes, og bør være så ferske som mulig i bruksøyeblikket. I tillegg er de ekstra gode og smakfulle i høysesongen. Norsk isbergssalat er veldig sprø, og ikke minst kortreist, sier hun.
Isbergsalat er i sesong fra mai til oktober.