Langs Glomma i Innlandet fylke ligger det frodige jordbrukslandskapet, Solør. Området nær buktende og brusende Glomma er kjent for sine gigantiske åkre og blomstrende potetvirksomhet.
– Familien har drevet med poteter i generasjoner, sier bonde og selverklært potetentusiast, Thore Sigurd Woll.
Han bor på den gamle familiegården Svingøre gård i Grue kommune, og har hele 290 dekar fullstappet med poteter. Det tilsvarer nesten 40 fotballbaner.
På en av de enorme åkrene bugner det av høye, grønne potetplanter som er rundt en halv meter høye.
– Under hver eneste plante ligger det opptil 12 poteter. Bare i denne åkeren er det ca. 7 millioner av dem, sier han.
Du tror vel ikke at poteten er en grønnsak? Det kan nemlig avkreftes en gang for alle.
Potetenes Hollywood
Det er fristende å kalle Solør potetenes Hollywood – potetlandskapet er velkjent, velrennomert og kan skilte med en lang historie. De første stjernene ble oppdaget allerede på 1300-tallet.
– Når en åker først har blitt en potetåker kan den være det i hundrevis av år.
– Hundrevis!?
– Ja, så lenge jorda ivaretas, og det ikke dyrkes hvert år.
God jordkvalitet er nemlig den store hemmeligheten, ifølge Thore Sigurd. Vekstskifte er alfa omega, og sånt tuller man ikke med. Derfor blir det to år med korn og ett år med poteter, slik at jorda atter en gang kan produsere stjernepoteter klare for rød løper.
Bruk dem på pizza
Thore Sigurd trekker opp en potetplante med rota og graver frem en klase med ferdig dyrkede og superspenstige potetknoller.
– Her har jeg både Asterix- og Beate-poteter. Det er to ypperlige potetsorter som egner seg til utrolig mye forskjellig. Du kan til og med ha dem på pizza. Åh, det er godt!
Slik lager du Asterix-Margherita
Våre potetpizzaer Margherita-style kan nemlig lages med Asterix-poteten. Den har rødlig skall, lysegult kjøtt og passer perfekt som pizzatopping. Du kan velge mellom rød og hvit Asterix-drøm. Rock opp en søvnig ukedag eller lag som lørdagskos.
Beate-poteter er også poppis
Og ikke nok med det – de kan brukes i et ukjent antall matretter. Hva med å bake dem på grillen med kryddersmør eller lage klassisk hasselback?
Du finner knallgode oppskrifter under. Ikke bare smaker de kjempegodt, de ser lekre ut også!
Oppskrift på Asterixpotet:
https://www.bama.no/oppskrifter/asterix-margarita/
https://www.bama.no/oppskrifter/hvit-pizza-asterix/
Oppskrift på beatepotet:
https://www.bama.no/oppskrifter/beate-hasselback/
https://www.bama.no/oppskrifter/bakte-beate-med-kryddersmor/
Norske poteter i sesong: